top of page
מפת אתרים.PNG

באביב 1945 עלו ראשוני קיבוץ גלעד להתיישבות על גבעה מעל נחל התנינים העליון, סמוך למעיין קטן, והתחילו בסיקול האבנים, בנטיעות ובהכשרת הקרקעות שניקנו מהערבים. מיכאל מאיר היה אחד מאותה קבוצה, שרוב חבריה עלו מגרמניה, חלוצים שהצליחו לצאת מאירופה ערב מלחמת העולם השניה, אך רבים מבני משפחותיהם ומחבריהם נשארו בה ונספו בשואה.

אזור רמת מנשה הנו קער גיאולוגי בין הקמרים של הר הכרמל מצפון והר אמיר והשומרון מדרום. הרמה בנויה מסלע גיר רך שבתוכו רובדי צור ושכבות חוואר ונארי אטומות למים. סלע זה נסדק ונשבר בקלות ויוצר שפע עצום של אבני שדה בכל הגדלים, מהן בצורת "אבני בניין" טבעיות. השכבות האטומות למים, הקרקע הדלה וכמויות הגשמים, כ-650 מ"מ בשנה, גורמות לזרימות חזקות בנחלים חודשי החורף ולנביעת מאות מעיינות קטנים לאורך הערוצים.

כשהקימו את ביתם החדש חיפשו שם שיתקשר לנוף בו קם הקיבוץ וגם יזכיר את יקיריהם שלא זכו להצטרף עליהם. הם מצאו בספר בראשית, פרק ל"א, את הסיפור על הברית שכרתו יעקב ולבן ושסמלה היה גל אבנים:


"ויַֹאּמֶר לָבָן הַגּלַ הַזהֶּ עֵד בֵּיניִ וּבֵינךְָ הַיּוֹם עַל כֵּן קָרָא שְמוֹ גּלְַעֵד."

גלי האבנים הם אכן מרכיב דומיננטי בנוף של גלעד. כמה מאות גלי אבן עגולים, גדולים, עתיקים, פזורים על הגבעות. חלקם הם שרידי יישובים, אחרים - גלי סיקול. רק מעטים מהם נחקרו ומרביתם ממתינים עדיין לחשיפת סודותיהם. מ'סקר מפת רגבים' עולה המסקנה כי אין כל אפשרות לדעת מה טמון בגל שכזה עד שייחפר ויסתבר אם הוא קבר, אתר פולחן, גל סיקול או יישוב, ואולי על אלה יחד, זה על גבי זה. הממצאים מגל יחידי בלבד, שנחפר כולו, מוצגים במוזיאון ומדגימים מסקנה זאת.

 

"האדם בגבעות גלעד" מציג את שרידהם של בני האדם שחיו בגבעות ליד נחל התנינים העליון במשך דורות רבים, אנשים שעיבדו אדמה דלה זו, בנו כאן את בתיהם הצנועים, ושתו ממימי המעיינות הקטנים שבנחלים. קיבוץ גלעד, שבו נמצא המוזיאון, אמנם שומר על משק חקלאי של גידולי שדה ובעלי חיים, אך עיקר הכנסותיו כיום באות מתעשייה. חברי גלעד מקיימים אורח חיים שיתופי מלא וכלכלה משגשגת ורואים בקיבוצם חוליה אחרונה בשרשרת הישובים שקדמו לו באותו הנוף, באותן גבעות.

אמנון להב ז״ל
​0
2/01/2020 - 15/12/1946

אוצר ומטפח אוסף "האדם בגבעות גלעד", חקלאי, אמן, משורר ונוצר סביבה.

אמנון גדל בקיבוץ גלעד, בן ליהודה וחווה וולף, ממייסדי הקיבוץ. 

אמנון הקדיש את חייו לאהבת הארץ הקיבוץ והטבע. הוא נטע בנוף הקיבוץ פינות חמד וטיפח אותן, והקפיד כל חייו לשמר את נוף המקום ותרבותו. בנוסף לאוסף הארכיאולוגי, הקים את "בית ראשונים", המשחזר את החיים בגלעד בשנותיו הראשונות, ואת "איש תחת גפנו", אתר טבע יחודי לבילוי ילדי הקיבוץ וחברים. היה מראשוני המטפחים של גבעת הרקפות הסמוכה לגלעד ומהווה מוקד משיכה למטיילים, היה שותף ליצירת דרך הנוף של ליד הקיבוץ, ולקח חלק פעיל בהקמת המרחב הביוספרי של רמת מנשה. 

בחוברת "סובב גלעד" (2007) קיבץ מבחר מסלולי טיולים בסביבת הקיבוץ לצד סיפורים מראשיתו. רבים משיריו של אמנון כונסו באסופת השירים "כל השירים", שראתה אור בשנת 2018, בהוצאת 'פרדס'.

יהי זכרו ברוך

bottom of page